Dzień 1. Tygodnia Miodu
Powstawanie miodu nie jest
takie proste. Nektar jest gromadzony w plastrach, gdzie ulega
dojrzewaniu. Miód produkuje się z nektaru roślinnego lub spadzi.
Miód (jakby co) w sposób
naturalny ulega krystalizacji.
W miodzie są witaminy.
Wykryto witaminy: A, B2, C, PP, H, B1 oraz K.
Miód mamy dzięki pszczołom.
Robią one go dla siebie (ale człowiek jest taki zły, że im miód
wykrada, oczywiście dając coś w zamian).
Miód jest też środkiem
leczniczym. Miód leczy bezsenność, katar, skurcze, oparzenia.
Więcej możecie się dowiedzieć surfując po internecie.
Są 3 rodzaje miodu:
nektarowy, spadziowy, mieszany. Nektarowy jest zrobiony z nektaru
kwiatowego, natomiast spadziowy, jak sama nazwa mówi – ze spadzi.
Mieszany to nektarowo-spadziowy.
Miód na ogół smakuje
słodko, jednak miód wrzosowy ma gorzkawy posmak.
Doceńmy pracę pszczół!!!
Aby wyprodukować 1 kg miodu musi przysiąść 4 miliony razy
na kwiatach!
fot: dziennik.pl
"Więcej możecie się dowiedzieć surfując po internecie."
OdpowiedzUsuńAle na ten post wszedłem właśnie po to żeby dowiedzieć się czegoś więcej :P Czyli skoro i tak muszę szukać po internetach, to ten post w sumie traci sens.
Jeśli chodzi o rodzaje miodu, to skoro je wymieniłeś, to daj jakieś zdjęcia i powiedz jak te rodzaje odróżnić. Na cholerę mi informacja że są 3 rodzaje miodu?
No i po co pszczołom miód? Napisałeś że robią go dla siebie, to napisz też po co :)
Wydawało mi się oczywiste, że pszczoły robią miód dla siebie, żeby go jeść :I
OdpowiedzUsuńMożecie się dowiedzieć więcej w internecie, bo miód leczy mnóstwo rzeczy.
Jak to po co ci informacja, że są 3 rodzaje miodu, przecież nie wszyscy muszą wiedzieć, że miód ma 3 gatunki.