To co jemy ma wpływ na nasze zdrowie. Trochę o piramidzie żywieniowej.
Na niej zaznaczone są produkty, które powinniśmy jeść częściej i które powinniśmy ograniczać. Zwykle składa się z: Produktów zbożowych, tłuszczów roślinnych, warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych, mięsa, nabiału oraz tłustych mięs.
Produkty zbożowe (chleby, bułki...) - To właściwie podstawowy składnik naszych śniadań. Najlepiej, by chleby, bułki były ciemne, to znaczy razowe. Dostarczają przez to błonnika i innych potrzebnych składników pokarmowych.
Tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, słonecznikowy i sojowy, oraz margaryny) - Również jak produkty zbożowe powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Zawierają tłuszcze, które dostarczają energii.
Warzywa i owoce - Co do warzyw to możemy je spokojnie jeść, jednak owoce - 2 lub 3 razy dziennie. Dzięki nim do organizmu dostaje się wiele witamin, sole mineralne i błonnik.
Orzechy oraz rośliny strączkowe - Dostarczają białka, błonnika, a przede wszystkim wiele minerałów, nie zapominając o witaminach.
Drób, ryby, jajka - jemy do 2 razy dziennie. Są źródłem białka.
nabiał (jajka, mleko, sery...) - dostarczają białka, tłuszczu, wapnia i witamin A i D.
tłuste, czerwone mięso, słodycze, biały chleb, mąka, ziemniaki - nie dostarczają za wielu wartości odżywczych, za to dodają kalorii. Jeśli chodzi o słodycze i czerwone mięso to należy ograniczać ich spożycie.
fot: LINK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pamiętaj o podstawowych zasadach Netykiety:
- nie używaj wulgaryzmów
- nie zaczynaj kłótni
- daruj sobie niepotrzebne komentarze
- nie musisz używać wielkich liter
Powodzenia!