22.10.2016

Grzanki na mleku i jajku [PRZEPIS]

Grafika wektorowa tosty, kanapki
Jak zrobić grzanki (smażone)?
 Składniki

  • chleb (pokrojony na kromki. Przepis dotyczy ok. 4 kromek chleba)
  • 1 jajko
  • mleko (ok. 1/5 szklanki. Ja to zawsze robię na oko.)
Sposób przygotowania
  1. Pokroić chleb. W tym czasie na patelnię nalać troszkę oleju, rozprowadzić go po patelni i podgrzewać ok. 4 minut.
  2. Jajko otworzyć ze skorupki, wylać na głęboki talerz. Dolać mleka i rozmieszać.
  3. Chleb obtoczyć w powstałej (w punkcie 2.) mieszance i położyć na patelni.
  4. Co ok. pół minuty sprawdzamy, czy nasza grzanka się nie przypala (jeśli się przypala, to obracać). Po ok. 2 minutach można wykładać na talerz.
  5. Smacznego! Doskonałe na śniadanie i kolację. 
obrazek: LINK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pamiętaj o podstawowych zasadach Netykiety:
- nie używaj wulgaryzmów
- nie zaczynaj kłótni
- daruj sobie niepotrzebne komentarze
- nie musisz używać wielkich liter
Powodzenia!