23.11.2016

Muffinki [PRZEPIS]



Colorful muffin with cherry on top vector graphics
Jak zrobić muffinki?

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 (lub nawet 1) łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • Od 1/2 do 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła (lub 1/2 szklanki oleju)
  • 1 jajko
  • Dodatki, np. czekolada, suszone owoce, dżem...
 
Sposób przygotowania
  1. Aby później nie zawracać sobie głowy: roztapiamy masło w garnuszku, a następnie czekamy, aż się ochłodzi. (Ten punkt nie jest potrzebny, jeśli wykorzystujecie olej).
  2.  Do jednej miski wsypujemy składniki suche (tj. mąka, proszek do pieczenia, cukier), a do drugiej mokre (tj. mleko, masło/olej, jajko). Lekko je mieszamy i łączymy jedne z drugimi.
  3. Mieszamy i w tym czasie dodajemy dodatki. Oto proporcje, które stosuję:
  • Czekolada → cała tabliczka. Kostki kroimy na cztery części.
  • Dżem → ten składnik dodaję dopiero po wlaniu masy do foremek.
  • Kakao → trzy łyżki. Gdy dodamy ten składnik muffinki staną się brązowe.
  • Jogurt → uznaję to rozwiązanie za trochę gorsze, gdyż wydaje mi się, że muffinki są jakieś takie suche (jogurt dodajemy zamiast mleka)
    4. Nastawiamy piekarnik na 200°C, aby już się nagrzewał.
      5. Najbardziej żmudna robota, czyli do papierowych foremek wlewamy masę muffinkową,             a następnie wkładamy je do dużej formy na muffiny, albo do silikonowych pojedynczych             form.
      6. Gdy piekarnik się nagrzeje - pieczemy ok. 20 minut.
      7. Zanim powiesz smacznego, to możesz ozdobić je cukrem pudrem. 
      8. Smacznego! Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi wzbudziłeś podziw wobec swoich znajomych! :)
 
fot: LINK  
  

2 komentarze:

  1. Fajny, bazowy przepis. Zdecydowanie wolę używać oleju niż roztapiać masło; topienie jest czasochłonne i łatwo takowe masło spalić. Na początku przepisu brakuje mi natomiast informacji o konieczności nagrzania piekarnika. Kiedy zaczynałam moją przygodę z pieczeniem muffinek, zawsze o tym zapominałam, co wymagało włożenia większego nakładu czasowego w przygotowanie słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do wlewania ciasta do papilotek/foremek, jest na to jeden szybki sposób. Zawsze zajmowało mi to wieki, by nałożyć w otwory formy odpowiednią ilość ciasta, ale ten problem rozwiązało zaopatrzenie się w dozownik.
    Przykładowa grafika:
    https://d.allegroimg.com/original/01434b/cd4d94af4f9cb4b63bece9c3ce8d
    Koszt takiego dozownika to około 20 zł. Jest to jednak przyrząd warty ceny, zdecydowanie usprawnia pracę w kuchni!

    OdpowiedzUsuń

Pamiętaj o podstawowych zasadach Netykiety:
- nie używaj wulgaryzmów
- nie zaczynaj kłótni
- daruj sobie niepotrzebne komentarze
- nie musisz używać wielkich liter
Powodzenia!