Jak zrobić muffinki?
Składniki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 (lub nawet 1) łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- Od 1/2 do 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła (lub 1/2 szklanki oleju)
- 1 jajko
- Dodatki, np. czekolada, suszone owoce, dżem...
Sposób przygotowania
- Aby później nie zawracać sobie głowy: roztapiamy masło w garnuszku, a następnie czekamy, aż się ochłodzi. (Ten punkt nie jest potrzebny, jeśli wykorzystujecie olej).
- Do jednej miski wsypujemy składniki suche (tj. mąka, proszek do pieczenia, cukier), a do drugiej mokre (tj. mleko, masło/olej, jajko). Lekko je mieszamy i łączymy jedne z drugimi.
- Mieszamy i w tym czasie dodajemy dodatki. Oto proporcje, które stosuję:
- Czekolada → cała tabliczka. Kostki kroimy na cztery części.
- Dżem → ten składnik dodaję dopiero po wlaniu masy do foremek.
- Kakao → trzy łyżki. Gdy dodamy ten składnik muffinki staną się brązowe.
- Jogurt → uznaję to rozwiązanie za trochę gorsze, gdyż wydaje mi się, że muffinki są jakieś takie suche (jogurt dodajemy zamiast mleka)
5. Najbardziej żmudna robota, czyli do papierowych foremek wlewamy masę muffinkową, a następnie wkładamy je do dużej formy na muffiny, albo do silikonowych pojedynczych form.
6. Gdy piekarnik się nagrzeje - pieczemy ok. 20 minut.
7. Zanim powiesz smacznego, to możesz ozdobić je cukrem pudrem.
8. Smacznego! Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi wzbudziłeś podziw wobec swoich znajomych! :)
Fajny, bazowy przepis. Zdecydowanie wolę używać oleju niż roztapiać masło; topienie jest czasochłonne i łatwo takowe masło spalić. Na początku przepisu brakuje mi natomiast informacji o konieczności nagrzania piekarnika. Kiedy zaczynałam moją przygodę z pieczeniem muffinek, zawsze o tym zapominałam, co wymagało włożenia większego nakładu czasowego w przygotowanie słodkości.
OdpowiedzUsuńCo do wlewania ciasta do papilotek/foremek, jest na to jeden szybki sposób. Zawsze zajmowało mi to wieki, by nałożyć w otwory formy odpowiednią ilość ciasta, ale ten problem rozwiązało zaopatrzenie się w dozownik.
OdpowiedzUsuńPrzykładowa grafika:
https://d.allegroimg.com/original/01434b/cd4d94af4f9cb4b63bece9c3ce8d
Koszt takiego dozownika to około 20 zł. Jest to jednak przyrząd warty ceny, zdecydowanie usprawnia pracę w kuchni!